fbpx
aandacht voor jezelf

Aandacht voor jezelf. Hoe doe je dat?

Hoewel wij Nederlanders vrij individualistisch zijn ingesteld en opgroeien in een ik-cultuur waarbij het eigenbelang voorop staat, schiet de zelfzorg er toch vaak bij in. Je weet dat je wat vaker tijd voor jezelf zou mogen nemen en tóch zet je de selfcare momentjes, waarin je meer aandacht voor jezelf hebt, onderaan je prioriteitenlijst. Hoe zorg je er nu voor dat jij jouw aandacht-voor-jezelf momenten prioriteit maakt en dat je kunt leren voelen hoe het nu écht met je gaat en wat je nodig hebt? Want pas wanneer jij meer aandacht voor jezelf hebt, kun jij er met volle aandacht voor de ander zijn. En dat wil jij toch ook graag? 

Zet jezelf op de eerste plaats!

Voor velen blijft het lastig om onszelf op de eerste plaats te zetten. Waar het mis gaat is dat wij de wensen van een ander belangrijker maken dan de wensen en verlangens van onszelf. We blijven maar rennen om het een ander naar zijn of haar zin te maken, maar verliezen onszelf daarin compleet. Herkenbaar? Tijd om onszelf op de eerste plaats te gaan zetten. Jij bent het namelijk waard om meer aandacht aan jezelf te geven. Jij mag je eigen wensen en verlangens belangrijk maken en prioriteit geven. Want besef dat jij daar een keuze in hebt. Jij hebt een keuze aan wie jij aandacht geeft! 

Orde scheppen

We hebben allemaal 24 uur in een dag en tóch krijgt de een het wel voor elkaar om me-time in te plannen en blijf jij maar door rennen en vraag je je af waar je die tijd vandaan moet halen. Het is de hoogste tijd om orde te scheppen. Want wat is nu écht prioriteit en wat kun je laten liggen tot morgen? Welke dingen moeten er echt dringend gebeuren en welke kun je eventueel naar volgende week verschuiven? Wanneer jij meer aandacht voor jezelf en voor je lichaam hebt, zal je merken dat je veel beter in je vel gaat zitten. Een handige tool die jou hierbij kan helpen is de aandachtsmomenten journal.

Pak de regie terug

Besef dat jij ten alle tijden zelf aan het stuur staat en rust momenten kunt creëren. Besef dat jij degene bent die verantwoordelijk is voor het feit dat je te haastig door het leven raast. Gun het jezelf om in rust de mooie dingen te ervaren en gun jezelf om de regie terug te pakken. Wanneer je merkt dat je door het leven raast, wordt dan niet boos op jezelf, maar zie het als een signaal. Een signaal dat jou wil vertellen dat je meer aandacht voor jezelf mag hebben en rust mag nemen. Luister hiernaar. Sta af en toe eens stil en doe even niets.

Meer aandacht voor jezelf levert tijd op

Besef goed dat wanneer jij meer tijd doorbrengt met jezelf, het niet betekent dat het je tijd kost. Meer aandacht voor jezelf levert jou namelijk tijd op! Wanneer jij beter kunt aanvoelen waar jij behoefte aan hebt, in wat voor gevoel je zit en of je in een productieve flow zit, kun je veel beter je tijd managen waardoor je taken met een positieve energie uitvoert. Dit zorgt er niet alleen voor dat jij met een glimlach en sneller je taken volbrengt, maar ook dat jij vervolgens meer tijd voor jezelf overhoudt! 

Innerlijke rust

Wanneer jij meer aandacht voor jezelf hebt, zal jij merken dat je de kleine geluksmomenten veel meer gaat zien en gaat waarderen. Door dagelijks stil te staan bij de fijne en kleine lichtpuntjes van jouw dag, kun je veel meer gaan genieten van wat je al hebt. Door te leven met aandacht ervaar je innerlijke rust, minder stress en leef je minder op de automatische piloot. 

Creëer mooie herinneringen met aandacht

Wanneer jij terugdenkt aan een mooie gebeurtenis of een speciaal moment in je leven, is dat omdat je deze met volle aandacht hebt beleefd. Het zijn dé momenten die het leven mooi maken waar jij met volle aandacht aanwezig was. Want wees nu eerlijk. Alle keren dat jij haastig van hot naar her rende en op de automatische piloot door het leven raasde, kan je je nu waarschijnlijk niet meer herinneren. Het zijn de momenten met aandacht die er toe doen. 

Aandacht voor jezelf met de aandachtsmomenten journal

Een tool die jou hier bij zou kunnen helpen is de aandachtsmomenten journal. Deze journal helpt je om dagelijks stil te staan bij fijne en kleine momenten in jouw leven. Want het zijn juist de kleine momenten die jij met volle aandacht hebt beleefd die jouw leven mooi maken. Door jouw aandachtsmomenten op te schrijven onthoud je ze beter. Want wanneer jij nu denkt aan de mooiste momenten die je hebt beleefd, zijn het de momenten die jij met volle aandacht hebt ervaren. Je kunt de journal hier bestellen!

Liefs,

Michelle