fbpx
Michelle

Er voor jezelf zijn, wat betekent dat?

Je kunt er voor jezelf zijn door iets te doen wat je fijn vindt of even een momentje rust nemen op een drukke dag. Maar je kunt er ook voor jezelf zijn door aandacht te hebben voor wat er in je leeft. Dan gaat het vooral om aandacht voor wat je voelt, ervaart, denkt, doet of zegt en de manier waarop je hiermee omgaat.

Er voor mezelf zijn en aandacht hebben voor wat er in mij leeft gaat voor mij over aanwezig zijn, en blijven, bij wat ik ervaar. Mezelf niet meer verlaten. Want ik was gewend om af te wijzen wat ik binnenin mij voelde. Ik vond het vaak niet zo nodig om met mijn gevoel bezig te zijn en wilde niet toelaten wat ik daadwerkelijk voelde of dacht. Toen ik dit doorhad ben ik me gaan afvragen: hoe praat ik eigenlijk tegen mezelf? Hoe ga ik om met wat ik voel, denk of doe? Ben ik er wel echt voor mezelf en wil ik er zo mee om blijven gaan?

Erkenning van wat er in ons leeft

Ik denk dat we allemaal zijn opgegroeid met (een vorm van) voorwaardelijkheid, we hebben geleerd ons aan te passen aan onze omgeving en er waren anderen die voor ons beoordeelden of iets er wel of niet mocht zijn. We kennen allemaal de woorden; “stel je niet aan”, “nu is het wel genoeg geweest” en “doe eens normaal”. Langzaamaan zijn we onze regie uit handen gaan geven. De toestemming, erkenning en goedkeuring van wat er in ons leeft hebben we weggegeven, aan diegene om ons heen waarbij we dachten veiligheid te vinden (onder andere onze opvoeders). Herkenbaar?

De regie terugpakken

Het geeft niet dat dit is gebeurd, ook dit is deel van het leven en deel van ons. Wat het verschil maakt is hoe we er vandaag de dag mee omgaan. Hebben we deze woorden overgenomen? Spreken we tegen onszelf zoals er in het verleden tegen ons werd gesproken? Of kunnen we de regie en verantwoordelijkheid weer terugpakken? Kunnen we stap voor stap onszelf weer onvoorwaardelijk gaan liefhebben?

Zelfliefde en zelfzorg

Want voor mij is dat waar aandacht hebben voor wat er in mij leeft over gaat; mezelf onvoorwaardelijk liefhebben. Inclusief alle gevoelens, ervaringen, gedachten en acties. Dit heeft te maken met eigenaarschap: ik bepaal of iets er mag zijn en hoe ik daarmee om ga, ik heb daarover de regie en die geef ik niet meer uit handen aan iemand buiten mijzelf.

Dit begint met erkennen van alles wat er is op dit moment. De volgende stap is om jezelf toestemming en goedkeuring te geven om te voelen wat je voelt, te denken wat je denkt en te reageren hoe je reageert. Kan je, zoals dit mooie Engelse gezegde, voelen en weten: ‘I’ve got my own back, no matter what?!’ Ik zeg, op die momenten waarbij ik alles toelaat, tegen mezelf; “Ik ben hier, ik blijf bij je, het is logisch dat je je zo voelt, het is okee, je bent veilig”. Dit is voor mij wat écht aanwezig zijn is, mezelf niet meer verlaten maar er zijn voor mij. Dit is zelfzorg niveau tien.

Je mag vallen en opstaan

Want ja, op sommige momenten is het behoorlijk lastig! Het is oefenen, proberen, vallen en opstaan. Je hebt dit nog nooit gedaan, je bent aan het veranderen, wees hierin zacht naar jezelf. Steeds als je je het herinnert ben je er weer voor jezelf. Laat jezelf niet in de steek. En als je opmerkt dat je jezelf wel even in de steek liet; laat jezelf dan vervolgens daarin niet in de steek. Het heeft geen nut om jezelf op de kop te geven. Kies keer op keer weer voor zachtheid en liefdevolle aandacht voor dat wat er op dat moment in jou gebeurt. Kies voor wat je nodig hebt en geef jezelf dit.

Zorg voor reminders

Oefening baart kunst en elke verandering kost tijd, energie en toewijding. Heb geduld met je proces en bouw kleine reminders voor jezelf in gedurende de dag. Kies bijvoorbeeld één woord dat belangrijk voor je is en voor jou als reminder werkt. Dat woord kan je op een houten poster laten graveren en op een prominente plek in huis neerzetten. Of schrijf een lief kaartje voor jezelf en zet deze op een zichtbare plek. Zo wordt je er steeds aan herinnert om terug te gaan naar jezelf en wat je voelt. Misschien is er muziek die je herinnert aan zacht zijn voor jezelf. Of helpt een yogales je om aandacht te hebben voor wat er in je leeft. De Aandachtsmomenten Journal kan je natuurlijk ook ondersteunen hierin. Vind jouw eigen weg, kies wat bij jou past en zet rustig je stappen in jouw eigen zelfzorg en zelfliefde. Dit is van jou en van niemand anders.

Je voelt je zekerder en meer ontspannen

Zodra we deze diepe zelfzorg creëren, zodra we ervoor kiezen zelf de regie te behouden, komen we langzaam tot rust. We hoeven niet meer op buiten gericht te zijn, want we weten: hier binnen in mij is het veilig. We zoeken minder bevestiging van buitenaf, voelen ons zekerder in onszelf en ervaren meer ontspanning. De overlevingsmechanismes die we hebben opgebouwd gedurende ons leven kunnen langzaam gaan smelten. De alertheid verdwijnt, we voelen ons vrijer, opener en lekkerder in ons vel.

Je mag er zijn, met alles wat er is

Eigenlijk is het heel simpel: alles in ons is er omdat het liefde wil ervaren, omarmd wil worden en gewoon even simpelweg wil kunnen zijn zoals het is. Het enige waar we deep down naar verlangen is mogen rusten. Er mogen zijn, met alles wat er is. Hoe mooi is het als we hierin niet meer afhankelijk zijn van anderen, niet meer die toestemming buiten onszelf leggen maar we in plaats hiervan onszelf dit kunnen geven en er voor onszelf zijn?!

Ik ben benieuwd naar hoe je deze reis in jezelf ervaart en wens je veel mooie momenten met jezelf!