fbpx

Hoe maak ik krachtige affirmaties? 7 tips

Sinds een aantal weken ben ik zelf meer bezig met krachtige affirmaties. Een affirmatie is een korte, bekrachtigende of positieve zin die je tegen jezelf zegt. Als een soort mantra kun je een affirmatie voor jezelf herhalen. Door jezelf positieve zinnen te vertellen, beïnvloed je direct je onderbewustzijn. Daarmee prent je nieuwe overtuigingen in je gedachten. Je kunt jezelf met krachtige affirmaties als het ware ‘herprogrammeren’. In deze blog neem ik je mee in de wereld van krachtige affirmaties. Wat het is en hoe je deze in je dagelijkse leven kunt integreren.

Wat zijn krachtige affirmaties?

Een affirmatie betekent letterlijk bekrachtiging of bevestiging. Het is een korte, bekrachtigende of positieve zin die je tegen jezelf zegt. Het is een overtuiging over jezelf die je steeds herhaald, waardoor je hem gaat geloven. Iedereen heeft wel eens last van belemmerende overtuigingen. Het woord zegt het eigenlijk al, maar deze belemmerende overtuigingen zorgen ervoor dat je bepaalde dingen niet doet die je wel graag zou willen doen. Het doel van affirmeren is het ombuigen van negatieve, belemmerende overtuigingen naar positieve, helpende en bekrachtigende overtuigingen. Door dagelijks te affirmeren geef je bewust een signaal af naar je onderbewustzijn. Hierdoor ‘herprogrammeer’ je als het ware jouw overtuigingen over jezelf. Het helpt je om meester te worden over je eigen overtuigingen. Deze kaartenset met krachtige affirmaties kan jou daarmee helpen!

Hieronder enkele voorbeelden van krachtige affirmaties:

  • Ik ben sterk;
  • Ik ben veilig;
  • Ik geef mijzelf de ruimte om fouten maken;
  • Ik ben gezond;
  • Ik ben dankbaar voor wat ik heb.

1.Positief formuleren

Een affirmatie is een bekrachtigende of positieve zin en juist daarom zijn er wat regels bij het opstellen van een affirmatie die bij jou past. Het creëren van affirmaties lijkt op positief opvoeden. Net zoals bij positief opvoeden gebruik je alleen positieve woorden en benoem je hoe jij jezelf wilt zien. De woorden ‘niet’, ‘geen’, ‘een beetje’ of ‘ongeveer’ kan je beter niet gebruiken in een affirmatie. Een affirmatie moet zo concreet mogelijk zijn. Wanneer een affirmatie concreet en helder is, kun je ook inbeelden hoe het eruit ziet wanneer jij deze positieve overtuiging over jezelf gelooft. Als je zegt: ‘Ik wil mezelf sterker voelen’, is de affirmatie niet zo krachtig dan wanneer je zegt: ‘Ik voel me sterk’. Hoe ziet sterk er voor jou uit? Hoe gedraag je je dan?

2.Zaadjes planten.

Zie het formuleren van affirmaties als het planten van nieuwe, positieve zaadjes om jezelf te bekrachtigen met positieve gedachten. Hoe vaker je jezelf voedt met positieve overtuigingen, zullen negatieve overtuigingen vanzelf verdwijnen. Hoe meer ‘water’ je geeft aan positieve overtuigingen, hoe eerder de negatieve overtuigingen zullen ‘overlijden’.  

3.Gebruik de ik-vorm

Wanneer je affirmaties gaat formuleren is het belangrijk dat je deze formuleert vanuit de ik-vorm. Dit lijkt een simpele opdracht, maar dat is het niet. Wanneer jij een belemmerende overtuiging over jezelf hebt, kan het nogal lastig zijn om een nieuwe positieve overtuiging over jezelf vanuit de ik-vorm te formuleren. Dit is helemaal niet erg, want daar gaat het juist om. Jij gaat jouw overtuigingen herprogrammeren en dat kan nu eenmaal lastig zijn, maar zeker niet onhaalbaar! 

4.Gebruik de tegenwoordige tijd

Wanneer jij je bekrachtigende affirmaties aan het formuleren bent, is het belangrijk om deze in de tegenwoordige tijd op te schrijven. Schrijf het op alsof het al werkelijkheid is. Want alles zit al in jou, alleen wordt het overschaduwd met belemmerende overtuigingen. Als jij jezelf overlaadt met positieve overtuigingen alsof het al werkelijkheid is, zul je hier ook eerder naar gaan handelen. 

5.Kies een affirmatie die bij je past

Een ander woord voor affirmatie is mantra. Om een affirmatie meer power te geven, is het belangrijk dat je een affirmatie kiest die je bij je past en eentje waar je in gelooft! Je moet er zo erg in kunnen geloven dat je het voor je kunt zien. Dat je precies weet hoe je je zou voelen alsof je het al bent/doet. Je moet er zo erg in kunnen geloven dat je precies weet hoe jij je zou gedragen. Je moet het precies voor je kunnen zien. Want alleen dan gaat een affirmatie je écht helpen!

6.Spreek de affirmatie hardop en met liefde uit.

Naast het formuleren van een bekrachtigende affirmatie is geluid een belangrijke energie die jouw affirmatie nog meer power kan geven. Schrijf het dus niet alleen op, maar spreek het ook hardop uit. Dit kan je eventueel ook doen terwijl je jezelf in de spiegel aankijkt. Wanneer jij de woorden met liefde uitspreekt naar het Universum, zal er met liefde naar je geluisterd worden. En ook dit kan soms onwennig aanvoelen, maar door het juist te herhalen, zul je aan deze overtuiging wennen en erin gaan geloven.

7.Routine

Het kan in het begin lastig zijn om het werken met positieve affirmaties in je leven te integreren. Dat komt gewoonweg omdat je het nog nooit eerder hebt gedaan. Kies daarom op een dag een vast moment uit om je affirmaties hardop voor te lezen. Dit kan bijvoorbeeld in de ochtend zijn wanneer je voor de spiegel staat, maar ook wanneer je naar bed gaat kun je een moment voor jezelf nemen. Hoe vaker je deze momenten dagelijks inplant, hoe eerder affirmaties ook een positieve invloed op je leven zullen hebben. Daarnaast is het ook een idee om je affirmaties op post-its te schrijven. Plak de post-its op de koelkast of op een spiegel waar je vaak langsloopt. Of geef deze prachtige kaartenset met krachtige affirmaties een mooie plekje in je woonkamer. Zo word je gedurende de dag aan je affirmaties herinnert en maak je ze eerder eigen.

Ik ben heel erg benieuwd naar welke affirmaties jij voor jezelf gaat formuleren! Wil je meer tips en inspiratie vinden om bewuster te leven met meer aandacht & liefde voor jezelf? Wordt dan lid van de community met gelijkgestemde vrouwen waarmee je je ervaringen kunt delen, vragen kunt stellen en elkaar kunt motiveren en inspireren.⁠ Je kunt je hier aanmelden!

Liefs,

Michelle