fbpx

In het nu zijn en leven in het moment

Het is zo’n veel gebruikte term; in het nu zijn. Er zijn verschillende technieken voor, er zijn vele boeken over geschreven en vele cursussen voor gemaakt. En het geeft zo’n fijn gevoel, helemaal vrij en vredig. Maar wat is in het nu zijn nou eigenlijk en wat is het belang ervan?

We zijn gewend aan het leven in ons hoofd.

In het nu zijn lijkt heel simpel en dat is het eigenlijk ook. Alleen heeft onze mind zich nogal sterk ontwikkeld. De mind is ons denkend vermogen, onze gedachtes, en dit denken haalt ons weg bij het nu. Het grootste deel van de dag leven we in ons hoofd. Het denken ratelt maar door en door en gaat altijd over wat is geweest of wat gaat komen. Het denken heeft geen aandacht voor het nu.

Waar is je aandacht?

Je zou dus kunnen zeggen dat in het nu zijn te maken heeft met aandacht. Met bewustwording van waar je aandacht op dit moment is. Ben je bezig met verleden of toekomst, met wat je collega heeft gezegd of gedaan of met wat je vanavond te doen hebt? Of ben je aandachtig bij wat je op dit moment kunt waarnemen?

Heb aandacht voor wat je waarneemt met je zintuigen.

Waarnemen kan namelijk alleen maar nu. Waarnemen doe je met je zintuigen. Wanneer je bewust waarneemt wat je voelt, proeft, ruikt, hoort of ziet kan je niet tegelijkertijd bezig zijn met denken. Je aandacht is óf bij je mind en bij het denken, óf bij wat je waarneemt met je zintuigen. Probeer het maar eens; plaats het topje van je duim en wijsvinger tegen elkaar aan en wrijf zachtjes met je duim over je vinger. Kijk of je met je aandacht helemaal bij de sensatie kan zijn, wat voel je? Waar in je lijf voel je dit, misschien alleen in je vingertoppen, misschien ook ergens anders in je lijf?

En kijk of je kan wegblijven van het labelen. Zodra we gaan naar; “hee dit voelt hard of zacht, dit voelt ruw, ik voel druk, of dit voelt als een veertje”, heeft onze mind het alweer overgepakt. Dan zijn we niet meer met onze aandacht bij het voelen maar zijn we bezig in onze gedachten. – Kon je terwijl je je aandacht had bij het voelen in je vingers, ook nog tegelijkertijd nadenken? Nee he?!

Het denken creëert onrust.

Ken je de gedachte; ‘als ik nu nog even dit doe dan kan ik daarna rusten’?! Of; ‘als ik klaar ben met werken dan heb ik rust’? Ik merk bij mezelf dat ik hiermee de rust steeds vooruit schuif, als ik namelijk denk dat rust iets is wat straks komt dan blijft de rust afhangen van een later moment en dus van iets dat nog komen gaat. En zo komt die rust er natuurlijk nooit, want er is altijd wel iets wat gedaan kan of moet worden. Het denken in ‘als dit, dan dat..’ creëert zelfs extra onrust! Zo zijn we namelijk nooit waar we op dit moment zijn en is er onderliggend altijd dat haastige gevoel.

In het nu is er altijd rust.

Terwijl, als je je aandacht richt op nu, op wat je nu waarneemt, op je zintuigen, dan zal je ervaren dat er nu al rust is. Het denken over straks gebeurt namelijk echt alleen maar in je hoofd, het zijn maar gedachtes. En die gedachtes daar hoef je niet altijd iets mee. Het leven wordt een stuk leuker als je ervoor kunt kiezen om erin mee te gaan en als je er ook voor kan kiezen om ze even te parkeren en je aandacht te focussen op dit moment. Helemaal aanwezig in het nu.

In het nu zijn geeft een vrij en gelukkig gevoel.

Als je je aandacht focust op wat er nu is komt je systeem tot rust. Je maakt contact met jezelf, met je omgeving. Je aandacht verlegt zich van je denken naar je zintuigen en je lijf. Dit vermindert stress, geeft een vrij en gelukkig gevoel en creëert ruimte in je hoofd. De mist in je hoofd verdwijnt, je lijf ontspant en je energie kan weer vrijer stromen. En dat allemaal door die kleine momenten te pakken van in het nu zijn.

Neem het moment zoals het is.

In het nu zijn heeft ook te maken met ja zeggen naar het huidige moment. Niet in je hoofd vluchten naar het verleden of de toekomst maar echt kiezen voor hier en nu aanwezig zijn. Je neemt het moment zoals het is, inclusief eventuele ongemakkelijke gevoelens. Ja zeggen naar alles wat er nu is geeft namelijk ruimte. Dat wat er is, is er al, dus het heeft geen nut er tegen te vechten of ervan weg te gaan. Het bewustzijn van wat je voelt en ervaart zorgt ervoor dat je er minder in gevangen zit. Je kan het dan ervaren en observeren, zonder dat je er verder iets mee hoeft.

Leven in het nu kan je oefenen.

Hoe vaker het je lukt om met je aandacht in het moment te zijn, hoe leuker en makkelijker het begint te worden. Je zal steeds meer ervaren dat je overal rustig en ontspannen kunt zijn! Je hebt in elk moment de keuze, laat je je meeslepen door je gedachten of voel je je helemaal levend in het moment? 

Leef, speel en geniet, nu!

Ik wens het je toe om hiermee te spelen. Loop eens in de natuur met je aandacht helemaal bij de natuur, bij de vogels die je hoort of de bomen die je ruikt. Wees in een gesprek met een vriendin eens helemaal aanwezig bij wat ze vertelt, proef het eten dat je eet, voel de vacht van je hond als je hem aait. Leef, speel, geniet, nu! En vooral; vertraag. Vertraging maakt je ervaring intenser, vertragen helpt je om meer aandacht te hebben voor wat je ervaart, vertragen verrijkt je leven. Ik wens je veel plezier in elk nu.