fbpx
ontspannen

Ontspannen; wat is het, hoe doen we het en wat geeft het je?

Is ontspannen wel iets wat we doen, of heeft het te maken met ont-doen?

Als we aan ontspannen denken, denken we vaak aan even ‘niets’ doen. Een moment voor onszelf, lekker met een kop thee op de bank, een serie kijken of voor je uit staren in de tuin. Gewoon even rust. Op die momenten komt er geen nieuwe input bij, we hoeven niet bezig te zijn met ‘moeten’ of na te denken over datgene waar we ons druk om maken. Er ontstaat ruimte om alles wat er in ons leven gaande is te laten indalen. We laden langzaamaan weer een beetje op en kunnen er weer tegenaan.

Maar is het ook echt ontspannen wat we op die momenten doen? En wat is ontspannen eigenlijk? Ik ging op onderzoek uit.

De spanning eraf halen

Als we kijken naar het woord ont-spannen zien we dat het letterlijk betekent; in een minder gespannen staat komen, of; de spanning eraf halen. Als we het zo bekijken is ontspannen dus hetzelfde als ontladen; het verminderen of verwijderen van de spanning of lading die we bij ons dragen. Nou is dit natuurlijk niet altijd een actief proces, of iets wat we ‘doen’. Door voor ons uit te staren in de tuin kunnen we tot rust komen waardoor ons lijf vanzelf regelt dat de spanning wordt afgevoerd.

Alles wat we meemaken wordt opgeslagen in ons lichaam

Maar we kunnen er wel een actiever proces van maken, en dat is soms fijn en nodig. Als we kijken naar hoe ons lijf fysiologisch gezien werkt dan zien we namelijk dat alles wat we meemaken wordt opgeslagen in ons lichaam en onze cellen. Alle ervaringen, gevoelens, gedachtepatronen, gebeurtenissen, etc. worden opgeslagen in ons systeem. In het geval van negativiteit, spanning of stress is het fijn als we ons lijf kunnen helpen om dit los te laten. Zo bouwt de spanning of stress niet op, of als het al is opgeslagen komt het los en verlaat het ons systeem.

We hebben geleerd te verstillen en verstijven

Als we kijken naar dieren zien we ze vaak schudden nadat ze geschrokken zijn of iets hebben meegemaakt. Denk aan een hond die achterna wordt gezeten door een andere hond. Zodra hij weer veilig bij zijn baasje is schudt ie zich uit. Ze schudden hiermee letterlijk de spanning of gebeurtenis van zich af en gaan weer vrolijk verder. Wij zijn van nature ook zo, alleen zijn we dit verleerd. Wij hebben ons aangeleerd te verstillen of verstijven, we zetten vaak ons lijf (en hiermee datgene wat we meemaken) vast. Ik heb in ieder geval maar weinig mensen zien schudden na iets dat impact op ze heeft.

Zet je lijf in beweging!

Terwijl dit dus wel onze natuur is! Door ons lijf in beweging te zetten, te springen, te dansen of schudden, zorgen we ervoor dat de spanning of lading niet opgeslagen wordt in onze cellen. En wat ik heb ervaren is dat het héél fijn is om regelmatig de tijd te nemen om mijn systeem te ontladen. Dit kan door kleine momenten te pakken om muziek aan te zetten en te schudden, of mijn lijf te laten bewegen hoe het van binnenuit wil bewegen. Soms pak ik een kussen en sla ik even m’n boosheid of frustratie eruit. Hierna voel ik me altijd veel meer ontspannen dan daarvoor. Mijn hoofd voelt leger, ik voel me lekkerder in m’n lijf én ik voel me een stuk lichter!

Ontspannen en ontladen kan dus al op hele simpele manieren:

– Zorg ervoor dat je even niet gestoord kan worden, zet je favoriete muziek op en ga lekker dansen. Het maak niet uit hoe, als je maar danst!

– Ga rechtop staan met je knieën licht gebogen. Veer lichtjes door je knieën en kom weer iets omhoog,herhaal en bouw dit uit zodat je hele lijf lekker mee schudt. Bij elke vering kan je ook je armen van voor naar achter mee laten zwaaien.

– Leg een matras op de grond of ga op je knieën zitten op je bed. Leg een kussen voor je neer en leef je lekker uit door met je onderarmen op het kussen te slaan of in het kussen te schreeuwen.

– Ga op de grond liggen op je rug, leg je armen langs je lijf, zet je voeten op de grond. Stamp nu met je voeten op de grond, beweeg je handen en armen en schudt je lijf zo liggend lekker uit.

– Zet muziek op die je raakt en laat je tranen de vrije loop. Huilen is één van de fijnste manieren om te ontladen.

Ontladen van spanning op diepere lagen

Dit zijn tools die je heel gemakkelijk zelf thuis kunt doen. Maar er zijn ook manieren van lichaamswerk waarmee je de dieper liggende spanning en herinneringen kunt ontladen. Deze manieren worden vaak onder begeleiding van een ervaringsdeskundige gedaan. Dit is bijvoorbeeld lichaamsgerichte therapie, ademwerk, lachyoga of actieve meditatie. Ik heb hiervan wat sessies uitgeprobeerd en zal jullie in een volgende blog hierin meenemen.

Kiezen voor zelfzorg

Bewust kiezen voor ontladen of bewust bezig zijn met ontspannen is een hele mooie manier van zelfzorg en aandacht voor jezelf hebben. Hiermee geef je jezelf de boodschap dat wat er in je omgaat belangrijk voor je is. Hoe jij je voelt, wat je lijf nodig heeft, doet ertoe en hier wil je aandacht aan besteden. Je kiest hiermee ook voor wat je wel of niet mee wilt nemen de toekomst in. Wat wil je bij je blijven dragen en wat mag er wegstromen?

En ja, het vergt misschien wat moed of soms is het even spannend om de stap te zetten naar ontladen. Want het betekent dat er dingen omhoog kunnen komen die je misschien niet zo fijn vindt of liever niet voelt. Het leert je om liefdevol te zijn naar ook die delen van jezelf en om vanuit die liefdevolle ruimte alles te omarmen wat er in je leeft. Onthoudt dat het je uiteindelijk een heel licht, rustig en ontspannen gevoel geeft! En dat is toch een heel mooi cadeau om jezelf te kunnen geven?!