fbpx
Vrouw staart naar buiten

Tijd voor jezelf vs aandacht voor voor jezelf

Voor mij zit er verschil tussen tijd voor mezelf hebben en aandacht voor mezelf hebben. Tijd voor mezelf heb ik genoeg en dat heb ik, als introvert persoon, ook veel nodig. Ik kan goed met mezelf zijn en heb dat nodig om op te laden. Maar in de vrije tijd die ik heb voor mezelf, heb ik niet altijd oprechte aandacht voor mezelf. Ik leg je graag de verschillen hiertussen uit.

Tijd voor mezelf

Ik zie de momenten die ik ‘s avonds alleen op de bank hang terwijl ik tv kijk als tijd voor mezelf. Ik kan doen wat ik wil en mijn vriend kijkt niet mee (wat ik wel begrijp, gezien de programma’s die ik graag kijk). Maar ik heb daarbij nauwelijks tot geen aandacht voor mezelf. Mijn aandacht is bij wat ik zie en hoor op tv en voor mij is het gewoon laagdrempelig vermaak, ik vind het fijn om mijn verstand dan zo gezegd even op 0 te zetten.
Wanneer ik met een vriendin afspreek dan zie ik dat deels als tijd voor mezelf maar ook als tijd voor haar en onze vriendschap. Mijn aandacht is gericht op ons gesprek of iets anders wat we aan het doen zijn. Als we diepgaandere gesprekken hebben dan kan het zijn dat ik ook even aandacht voor mezelf heb omdat ik daarbij na ga of voel hoe iets voor mij is.

Aandacht voor mezelf

Wanneer ik mezelf aandacht geef dan ben ik bewust bezig met mezelf. Ik check op een wat dieper niveau in bij mezelf en ben mij op zulke momenten bewust van mijzelf. Ik stel mezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

– Hoe voel ik mij?

– Wat gaat er door mij heen, wat speelt er binnenin mij?

– Wat zie/ruik/proef/hoor ik?

– Wat heb ik nu nodig en kan ik dat aan mezelf geven?

De antwoorden hierop hoef ik niet te bedenken maar komen vanzelf omdat ik ervoor open sta. Ik ben op zo’n moment onderzoekend en nieuwsgierig en de rest volgt vanzelf. Alles wat ik ervaar binnenin mijn lichaam probeer ik er te laten zijn. Ik hoef er geen oordeel over te hebben, ik hoef er alleen met mijn aandacht bij te zijn en het er te laten zijn.
In sommige gevallen gaan tijd voor mezelf en aandacht voor mezelf wel samen, bijvoorbeeld tijdens yoga of mediteren. Of de momentjes die ik neem om in mijn Aandachtsmomenten journal te schrijven.

Neem je momenten

Over het algemeen is de aandacht die ik voor mezelf heb verspreid over meerdere korte momenten gedurende een dag en tijd voor mezelf een langere periode. Meerdere uren achter elkaar aandacht hebben voor mezelf en volledig bewustzijn van mezelf vind ik best een moeilijke en ‘zware’ oefening en komt dan ook niet vaak voor.

Of je nou tijd voor jezelf hebt of aandacht voor jezelf, beide zijn belangrijk en heb je nodig. Je kunt als mens niet de hele dag ‘aan’ staan en je hebt het nodig om je gedachten rust te geven en vrije tijd te hebben waarin je kunt doen wat je zelf wilt. Als je altijd bezig bent en een drukke agenda hebt, plan deze momenten voor jezelf dan echt in. Dat is de eerste stap die je kunt zetten.

Hoeveel minuten per dag (of per week) geef jij jezelf bewuste aandacht? Is dat genoeg voor jou of zou je jezelf meer aandacht willen geven?